+381 64 0127 381 | +381 64 299 2999 office@ristlegal.rs

Stranac si u Srbiji i pitaš se kako dobiti boravišnu dozvolu?

Koji su uslovi?

Šta je potrebno od dokumentacije?

Kome se obratiti?

Na pravom si mestu!

U ovom tekstu ćemo ti detaljno odgovoriti na sva tvoja pitanja i nedoumice koje imaš.

Pomoći ćemo ti da na siguran i proveren način stekneš dozvolu za privremeni boravak u Srbiji i dobiješ svoju biometrijsku karticu.

Podelićemo sa tobom svoja znanja i višegodišnja iskustva rada u oblasti imigracionog prava.

Informisaćemo te o svim novim izmenama Zakona o strancima i pomoći ti da razumeš novi elektronski sistem apliciranja za boravišnu dozvolu.

Dok je nekada bila praksa da se sva potrebna dokumentacija lično dostavljala svim nadležnim institucijama, od početka 2024. godine iz težnje za modernizacijom, efikasnošću i uštedom vremena, zahtev se podnosi isključivo elektronskim putem.

Postoji jedan izuzetak od tog pravila – podnošenje zahteva za boravišnu dozvolu za maloletno lice.

U tom slučaju je potrebno fizički dostaviti dokumentaciju nadležnom organu (dodeljenom inspektoru u Policijskoj upravi za strance ili putem pošte).

Detaljnije o tome ćemo pisati u nastavku teksta. Sada ćemo ti podrobno objasniti sva tri koraka kako doći do boravišne dozvole:

I KORAK – INFORMISANJE I PRIKUPLJANJE DOKUMENTACIJE

Prvo, ako si stranac moraš proveriti da li ti za ulazak u RS treba viza.

Takođe bitno je da znaš kojim povodom dolaziš, jer u zavisnosti od motiva dolaska postoje posebne, odnosno različite vrste viza za strance kojima treba viza.

Dakle, nemoj da te mrzi i proveri stranicu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i deo koji se odnosi na vizni režim.

https://www.mfa.gov.rs/gradjani/ulazak-u-srbiju/vizni-rezim

U tom delu ćes saznati prvi i najvažniji korak pre dolaska u RS, a to je da li ti treba viza za ulazak u RS.

Ukoliko ovo ne uradiš postoji šansa da te naša granična policija vrati sa graničnog prelaza.

Daćemo Vam primer kako su prošli naši klijenti iz Kube, Brazila, Indije, Karipskih zemalja.

Postoje državljani određenih zamalja kojima je dozovljen ulaz bez viza do npr. 30 dana, na osnovu bilateralnih sporazuma (neki od tih sporazuma više nisu na snazi).

Ti stranci moraju da znaju da moraju da napuste RS i pribave Vizu D u nekom od naših Ambasada po svetu.

Medjutim za te državljane je „nemoguća misija“ da odu u obližnje zemlje i tek tako izvade vizu za Srbiju, jer im i za te obližnje zemlje treba viza.

Dakle, oni ostaju „zarobljeni“ u Srbiji.

Jedina alternativa za njih jeste da se vrate u svoje zemlje što oni ne žele često ni po koju cenu.

Naša kancelarija je i za njih pronašla alternativu, u vidu zahteva za azil, medjutim to je potpuno druga i opširna tema.

Ako si sreće da ti ne treba viza za ulazak, na tebe se odnosi sledeći tekst (a u nastavku ćeš saznati šta te čeka i u slučaju da ti treba viza).

Ako si strani državljanin koji namerava da boravi u Srbiji duže od 90 dana, da bi tvoj boravak bio legalan, potrebno je da poseduješ boravišnu dozvolu.

Prvi korak koji mora da se ispuni kako bi je stekao je da se proveri da li postoji pravni osnov za to i da se prikupi potrebna dokumentacija koja je različita u zavisnosti od osnova.

Pišemo ti koji su to sve pravni osnovi propisani zakonom:

– Zapošljavanje
– Školovanje i učenje srpskog jezika
– Studiranje
– Učestvovanje u programima međunarodne razmene učenika ili studenata
– Stručna specijalizacija, obuka, praksa
– Naučno-istraživački rad ili druge naučno obrazovne aktivnosti
– Spajanje porodice
– Obavljanje verske službe
– Lečenje i nega
– Vlasništvo nad nepokretnosti
– Humanitarni boravak
– Status pretpostavljene žrtve trgovine ljudima
– Status žrtve trgovine ljudima

Drugi opravdani razlozi u skladu sa zakonom ili međunarodnim ugovorom

Pored pobrojanih osnova, privremeni boravak se može izuzetno odobriti određenim kategorijama lica uz ispunjenje posebno propisanih kriterijuma od strane Vlade Republike Srbije.

Za svaki osnov je potrebna posebna dokumentacija.

Ono što je zajedničko za sve je:

1) popunjavanje Zahteva za odobrenje privremenog boravka (koji je u formi obrasca)

2) važeći lični dokument (važeći lični ili službeni pasoš)

Bitno je napomenuti da rok važenja putne isprave mora biti najmanje tri meseca duži od perioda na koji se traži privremeni boravak, u suprotnom će zahtev za odobrenje, odnosno produženje privremenog boravka biti odbijen.

Međutim, uz dobru saradnju sa našim policijskim inspektorima, naša advokatska kancelarija je uspevala da premosti ovaj problem, kao npr. u slučaju našeg klijenta ruskog državljanina za kojeg smo se potrudili da novi pasoš izvadimo u što kraćem roku te da izbegnemo odbačaj zahteva.

Zahvljaujući kao što kažemo odličnoj saradnji sa policijom za strance naš klijent nije pretrpeo loše posledice.

Ali svakako na ovu „sitnicu“ posebno obratite pažnju.

Takođe, ukoliko se radi o dva pasoša, jednom koji je star a koji će u međuvremenu postati nevažeći i novom, obavezno se obratite policijskom inspektoru i potrudite se da ovaj problem rešite na najbolji način.

3) fotografija (35x40mm, u boji, anfas)

Imajući u vidu da se radi o online aplikaciji dovoljno je da Vama/nama fotografska radnja pošalje na mail fotografije.

4) dokaz o uplati propisane administrativne takse (koja iznosi 22.230,00 rsd)

Ovde posebno obratiti pažnju.

Našim klijentima se u par navrata dešavalo da uplate taksu pa odustanu od Zahteva ili plate više nego što je označeno.

U ovo slučaju doći ćete do velikom administrativnog haosa.

Ovu situaciju nikako Vam ne želimo.

Povrat novca se pretvara u pravu noćnu moru.

Za ovu situaciju potrebno je pre svega da se naoružate sa puno strpljenja i sa znanjem da do vaših sredstava nećete doći ubrzo.

Morate dobiti rešenje od policije za strance da Vaša sredstva nisu iskorišćena, te onda sa tim rešenjem i propratnom dokumentacijom (kopija pasoša, beli karton i sl) morate otići do Poreske uprave na teritoriji gde ste prijavljeni i zatražiti povrat sredstava na Vaš račun koji ćete njima ostaviti.

5) izjava stanodavca da je saglasan da strani državljanin ima prijavljenu adresu stanovanja

Stranac koji planira da boravi u Srbiji je dužan da prijavi svoje boravište, odnosno prebivalište, u roku od 24 časa od dolaska, lokalnoj policijskoj upravi, prema mestu svog sedišta.

Dokument koji se izdaje tom prilikom se zove „beli karton“.

Medjutim, ova saglasnost je izričita volja stanodavca koji Vas je prijavio da je saglasan da baš Vi živite na njegovoj adresi dok ste u Srbiji pod boravišnom dozvolom.

Ovde posebno obratiti pažnju ukoliko menjate adresu boravka.

Npr. Porasla Vam je zakupnina i želite da promenite stan.

Imajute u vidu da nije ptorebno da Vas novi stanodavac prijavljuje jer Vi već imate boravišnu dozvolu.

Medjutim potrebno je da u policiji za strance prijavite promenu adrese u roku od tri dana od dana promene adrese kako bi se nova adresa promenila u čipu Vaše biometrijske kartice.

Prilikom podnošenja zahteva za promenu adrese potrebno je da prvo zakažete termin za prijavu promene.

Tom prilikom ćete predati Obrazac 2, izjavu o saglasnosti (što će Vam policija poslati na mail), pasoš na uvid, dokaz o vlasništvu nad nekretninom, očitana lična karta vlasnika nekretnine i uplata takse koja se generiše online.

O svemu ćeve dobiti uputstvo od strane policije.

Dakle, nemojte da brinete, zaista je jednostavno.

6) dokaz o opravdanosti zahteva za odobrenje privremenog boravka u skladu sa osnovima po kojima se traži odobrenje, kao i druga dokumenta na zahtev nadležnog organa, na osnovu njihovog diskrecionog prava.

Ovo sigurno za Vas zvuči dosta zastrašujuće i nerazumljivo.

Tu smo mi da Vam približimo ovako rogobatne zakonske termine.

Ovi dokazi se odnose na dokumentaciju koju Vam može policija tražiti i ne mora.

Dakle, radi se o njihovoj proceni i potrebi da priložite neki dodatni dokaz koji ne stoji izričito u zakonu kao potreban.

Npr. Ukoliko se radi o spajanju porodice odnosno ukoliko supružnk predaje zahtev po osnovu svog bračnog statusa, Policija može da zatraži od supružnika da preda zajedničke fotografije, dokaz da bračni partneri žive na istoj adresi, dokaz da su putovali zajedno na odmor putem avio karata itsl.

Ako nas pitate, to se ne dešava često, gotov nikada u našoj praksi nisu tražili dodatnu dokumntaciju, ali imaju pravo i nemojte da se začudite.

Dodatna dokumentacija koja je potrebna (osim u slučajevima spajanje porodice kada stranac ima srodstvo sa državljaninom Srbije i u slučaju zapošljavanja):

7) dokaz o zdravstvenom osiguranju tokom planiranog boravka

Pravilnik o bližim uslovima za odobrenje privremenog boravka razlikuje strane državljane sa čijim državama Srbija ima zaključen međunarodni sporazum o socijalnom osiguranju, gde je kao dokaz ispunjenosti ovog uslova dovoljna evropska kartica zdravstvenog osiguranja (odnosno druga isprava kojom mogu dokazati da su osigurani u svojoj zemlji, a po propisima Republike Srbije o zdravstvenom osiguranju).

U drugom slučaju, kada ne postoji bilateralni sporazum između naše zemlje i države stranca, kao dokaz služi polisa zdravstvenog osiguranja, dokaz o posedovanju novčanih sredstava kojima se mogu pokriti troškovi pružanja hitne medicinske pomoći odnosno lečenje hroničnih bolesti, overena garancija poslodavca ili fizičkog lica da će pokriti napred navedene tročkove, kao i važeća kartica zdravstvenog osiguranja Republike Srbije.

8) dokaz o sredstvima za izdržavanje tokom planiranog boravka

Neki od primera za ispunjenost ovog uslova su ugovor o radu, ugovor o delu ili drugi ugovor kojim se dokazuje radno angažovanje stranca u Republici Srbiji, Izvod sa računa u banci koja je licencirana u Srbiji.

Važna vest za sve strance koji po osnovu zapošljavanja u Republici Srbiji apliciraju za boravišnu dozvolu je izmena Zakona o strancima i uvođenje jedinstvene dozvole.

Naime, ovom dozvolom se objedinjuju prava stranca na rad i boravak u Republici Srbiji.

Nekada je bilo neophodno da se posebna dokumentacija predaje Nacionalnoj službi za zapošljavanje, u cilju sticanja radne dozvole, a sada je omogućeno da se u jednom postupku ostvare ta prava i smanji administrativni postupak.

II KORAK – PODNOŠENJE ZAHTEVA ZA RADNU DOZVOLU

Nakon što je prikupljena sva potrebna dokumentacija, sledeći korak je podnošenje zahteva za boravišnu dozvolu putem jedinstvenog veb portala.


Pre izmene Zakona, sva dokumentacija se fizički dostavljala nadležnim organima, što je zahtevalo mnogo više vremena.

Novi elektronski sistem podržava modernizaciju i smanjenje formalnosti, a u cilju bolje usluge i bržeg okončanja postupka.

Međutim praksa je za sada nažalost pokazala suprotno.

Usled prilagođavanja na novi sistem i tehničkih / softversih grešaka ovaj postupak se može pretvoriti u pravu noćnu moru.

Upravo zbog ovih nenadanih okolnosti naša kancelarija ima veoma puno potrebe da interveniše i sve veći priliv klijenata koji shvataju da ne mogu da se snađu sa novim „lakšim“ sistemom.

Ukoliko sami želite da se upustite u ovu avanturu to možete uraditi na sajtu :

https://welcometoserbia.gov.rs/

putem koga je moguće aplicirati za boravišnu dozvolu.

Za početak je potrebno da stranac napravi svoj lični profil.

Nakon toga, neopodno je uneti precizne podatke koji se traže, postaviti svoju fotografiju, pratiti sve korake i priložiti dokumentaciju u skladu sa pravnim osnovom na koji se stranac poziva.

Izmenom Zakona je olakšana procedura za određene kategorije stranaca koji podnose zahtev za odobrenje privremenog boravka.

Naime, stranac koji je član uže porodice državljanina Republike Srbije i stranac koji podnosi zahtev po osnovu zapošljavanja, ne podnose dokaz o zdravstvenom osiguranju tokom planiranog boravka u Srbiji.

Kada je reč o spajanju porodice – zahtevi bračnih ili vanbračnih partnera su povezani i o njima se zajedno odlučuje.

Za maloletna lica nije moguće aplicirati online, već se sva dokumentacija dostavlja lično, što je izuzetak od ove reforme zakona.

Takođe, bitna informacija je da zahtev za izdavanje jedinstvene dozvole mogu podneti stranac, poslodavac u ime stranca kvalifikovanim elektronskim sertifikatom ili ovlašćeno treće lice. Naime, postoji mogućnost da se nakon ulogovanja na profil, putem opcije „moja organizacija“, ovlasti neko drugo fizičko ili pravno lice, jedno ili više.

Ovde posebno obratiti paznju ukoliko aplicirate za jedinstvenu dozvolu odnodno putem osnova koji se odnosi na zapošljenje.

Ovde morate imati PODRŠKU POSLODAVCA.

Naša kancelarija je imala iskustvo sa neažurnim poslodavcima i njihovim zaposlenima (strancima) odnosno našim klijentima koji su trpeli veliku štetu usled loše podrške poslodavca u ovom kontekstu.

Ukoliko ste na ovom stranici a poslodavac ste, molimo Vas da se obratite advokatima u ovom postupku kako ne biste sebe ni Vaše zaposlene izlagali riziku.

Dakle, potrebno je da imate elektronski sertifikat koji RADI.

Imali smo iskustva sa nefunkcionalnim serftifikatima i bezuspešnim pokušajima da poslodavac obavi apliciranje.

Dakle, ovaj deo je kombinacija podrške kroz tehnički deo i pravni deo koji se odnosi na prava i obaveze poslodavca i zaposlenog.

Ukoliko ne znate ovlastite nekog drugog ili advokata da za Vas preda zahtev.

Važno je napomenuti da zahtev za privremeni boravak u Republici Srbiji stranac može elektronski podneti i iz inostranstva.

U poslednjoj fazi apliciranja putem portala, plaća se propisana administrativna taksa.

Nakon toga, stiže obaveštenje potvrde o plaćanju, a podnosilac zahteva dobija svoj lični broj i broj zahteva.

Tog trenutka, moguće je prilikom svakog prijavljivanja na svoj personalni profil, proveriti svoj status, kao i elektronsko sanduče.

Prilikom popunjavanja uplatnice za maloletno lice, potrebno je uneti njegove lične podatke, a ne podatke njegovih roditelja.

ZANIMLJIVOSTI IZ PRAKSE

Podelićemo sa tobom par zanimljivih situacija iz prakse kako smo to uspeli da pomognemo našim klijentima da prebrode sistemske, birokratske i pravne poteškoće, kada su se našli u takvim situacijama.

Evo jedne od zanimljivih i životnih priča kako smo uspeli da rešimo problem pravne praznine.

Aplicirali smo za boravišnu dozvolu maloletnog deteta, na osnovu spajanja porodice.

Majka deteta je strana državljanka sa odobrenim boravkom, koja nije u tom trenutku nije imala nikakvu komunikaciju sa svojim bivšim suprugom i ocem pomenutog deteta.

Problem je nastao jer se traži saglasnost oca da se detetu odobri privremeni boravak u Srbiji.

Situacija je naizgled bila nerešiva jer je bilo nemoguće stupiti u kontakt sa ocem deteta.

Otac je državljanin Australije i živi u Australiji, a majka deteta i dete su državljani Rusije, te je majka u novom braku sa državljaninom Rusije.

Nismo uspeli da stupimo u kontakt sa ocem deteta Delovalo je kao da nema izlaza i da ćemo nažalost morati odustati od zahteva.

Odlučili smo da posavetujemo majku da da pisanu i overenu izjavu da ne zna gde se nalazi otac njenog deteta i da godinama nemaju nikakav kontakt, te da je nemoguće obezbediti ovu saglasnost a da su interesi deteta ugroženi.

Zahtev je bio usvojen i na taj način smo rešili komplikovanu situaciju, a u saradnji sa organima obezbedili legalan status detetu.

Nažalost, postoje situacije kada nadležni organ umesto da odluči o nekom zahtevu u zakonski propisanom roku, znatno produži taj rok, stvarajući agoniju i anksioznost ljudi o čijem statusu je reč.

U takvim situacijama bismo pisali urgencije načelniku Policijske uprave za strance sa molbom da se u što kraćem roku odluči o njihovim zahtevima.

Ovde bismo naveli primer kako smo obezbedili boravišnu dozvolu državljanki Kazakstana čiji je u tom momentu momak boravio u pritvoru u Srbiji, a čije je dete nosila.

Kako bismo omogućili legalan boravak njoj i budućem detetu morali smo da zakažemo venčanje u centralnom Zatvoru te na taj način posredstvom izvoda iz Matične knjige venčanih dokazali njihovu bračnu zajednicu.

Na ovaj način smo kreirali i oborivu pretpostavku da je otac deteta muž majke deteta (na osnovu prodičnog Zakona RS).

Na taj način smo kreirali pravni osnov koji je bio dovoljan i dokazan pred Policjiom za strance i rešili smo neizvesnu situaciju ovih roditelja i supružnika i što je najvažnije rešili smo neizvesnu situaciju maloletnog deteta.

Opet ponavljamo , često nam se dešavalo da nam se stranci obrate za pravnu pomoć kako da povrate novac ako su uplatili taksu koju nisu iskoristili.

Prvi korak je bio obraćanje Policijskoj upravi za strance u cilju zakazivanja sastanka našim klijentima, kako bi im se izdala potvrda o neiskorišćenim sredstvima.

Nakon toga smo prikupili ostalu dokumentaciju, dokaz o uplati, napisali zahtev u slobodnoj formi i obratili se Poreskoj upravi. Kao krajnji ishod, uspešno su refundirana sva neiskorišćena sredstva tih lica.


III KORAK – BIOMETRIJSKA KARTICA

Poslednja faza kojom se završava proces sticanja boravišne dozvole je trenutak kada dobiješ obaveštenje u svom elektronskom sandučetu, na svom profilu, da je tvoj zahtev rešen.

Stići će ti poziv policije u kome piše kog datuma i u koje vreme ti je zakazan termin u Policijskoj upravi za strance, na adresi Omladinskih brigada broj 1, Novi Beograd, radi uzimanja biometrisjkih podataka.

Biće istaknut iznos administrativnih taksi i broj računa na koji se može uplatiti.

Taksa za obrazac biometrijske kartice iznosi 788,00 rsd, a taksa za izdavanje biometrisjke kartice 2.040,00 rsd.

O zahtevu za odobrenje, odnosno produženje privremenog boravka odlučuje nadležni organ u roku od 30 dana od dana podnošenja zahteva.

Stranac koji blagovremeno podnese zahtev za odobrenje privremenog boravka, odnosno produženje, može ostati u RS do okončanja postupka, a i nakon toga, dok se ne odluči po žalbi na rešenje.

Privremeni boravak se može odobriti u trajanju od maksimalno tri godine i može se produžiti na isti period.

Ovde je veoma bitno da stranac razume da policija ima pravo da odobri boravišnu dozvolu u periodu od 3 godine, medjutim u praksi je ova situacije retka.

Dakle, to što ste vi zahtevali boravišnu dozvoulu u periodu od tri godine, ne znači da ćete dobiti istu.

U najčešćem broju slučajeva period zavisi od pravnog osnova, što je i logično.

Npr. Ako predajete zahtev putem pravnog osnova koji se zasniva na otvaranju svoje preduzetničke delatnosti policija opravdano sumnja da ćete se bavti time sledeće tri godine, te iz tog razloga Vas tera da aplicirate opet nakon godinu dana.

Međutim, ukoliko podnesete zahtev putem pravnog osnova koji se tiče posedovanja nekretnine, velike su šanse da dobijete boravišnu dozvolu u tom periodu jer policija smatra da ćete ovaj pravni osnov teže promeniti u ovom periodu.

Protiv rešenja o odbijanju zahteva za odobrenje privremenog boravka (odnosno produženja privremenog boravka), stranac može izjaviti žalbu u roku od 15 dana od dana prijema rešenja.

Žalba se podnosi u pisanoj formi, na srpskom jeziku, uz plaćanje takse.

Na dan kada je zakazan sastanak u Policijskoj upravi za strance, potrebno je pronaći svoj termin na vidno istaknutom računaru i preuzeti svoj broj.

Nažalost, često su velike gužve i potrebno je sačekati svoj red.

Na velikom ekranu će se pojavit tvoj broj kao i kancelarija u koju je potrebno pristupiti.

Nakon toga, nadležni inspektor će zatražiti tvoj pasoš na uvid i dokaz o uplaćenim taksama, a zatim uzeti biometrijske podatke.

Za decu mlađu od 14 godina nije potrebno uzimati otiske prstiju.

Po završetku, inspektor će obavestiti stranca kada može da preuzme svoju biometrisjku karticu, koja će sadržati personalizovane podatke o vrsti dozvole i predstavlja takoreći ličnu kartu za strance.

Nadamo se da ti je ovaj članak bio koristan i razumljiv.

Cilj nam je da komplikovanu pravnu materiju učinimo pristupačnom i životnom.

Hvala na pažnji.

Nastavićemo da pišemo o nekim novim i važnim temama koje se tiču statusa stranaca i njihovog legalnog boravka u Srbiji.

it_IT